zaterdag 1 juni 2013

Ruta Maya Dag 15


Chichen Itza



Chichen Itza heeft het grootste balspel stadium van Mexico

Juego de Pelota ( balspel)

Het is een heilig spel dat zowel door de Maya's als de Azteken werd gespeeld. Het werd gespeeld met een grote rubberen bal van ongeveer 5 kilo. De volledige regels zijn niet precies gekend maar de bal mocht niet aangeraakt worden met armen of benen. Men speelde met de heupen of bovenlijf, er werden vaak botten gebroken in deze sport. Aan de zijkanten van het speelveld is een muur met elk een ring, dit stelden de doelen voor. Het is zowel voor politieke macht dat men speelt of om religieuze reden.

De winnaar van het spel werd geofferd. In deze culturen van deze tijd was het namelijk een grote eer om te sterven en zeker op zo'n respectvolle manier als een balspel winnen.

Elk stad die zichzelf en de goden respecteerde had een balspel veld. Die van Chichen Itza was de grootste die er is.


Hier kan je duidelijk de muren zien en als je goed kijkt zie je de ringen die de doelen waren ook




Als je op de afbeelding hierboven kijkt dan zie je duidelijk de traditionele klederdracht die ze hiervoor gebruikten. Men verklede zichzelf in jachtdieren of afschetssingen van hun goden (alsof het leek op een strijd tussen de goden)

Na al dat wandelen op de openvlaktes van de piramides krijg je het natuurlijk heel warm, dus hebben we met de bus een stop gemaakt in de grotten van IK KIL om even in het frisse water te duiken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten